Wat is de Wet DBA – en wat zijn jouw acties als zzp’ers in de zorg.
De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) gaat over de vraag: werk je echt als zelfstandige, of eigenlijk als werknemer zonder de rechten die daarbij horen? De wet is bedoeld om schijnzelfstandigheid te voorkomen – dus situaties waarin je op papier zzp’er bent, maar in de praktijk werkt alsof je in loondienst bent.
Vanaf 1 januari 2026 gaat de Belastingdienst deze regels strenger handhaven. Dat betekent: geen vrijblijvendheid meer. Werk je niet écht zelfstandig? Dan kunnen opdrachtgevers boetes en naheffingen krijgen.
Tot nu toe was er een soort uitstelregeling (handhavingsmoratorium), waardoor er weinig controle was – maar dat wordt dus opgeheven. Ongeveer 80 inspecteurs gaan actief controleren.
Op dit moment is er een overgangsjaar (2025) waarin je nog geen boete krijgt, zolang je laat zien dat je werk maakt van verbetering. Bijvoorbeeld door een goede modelovereenkomst te gebruiken of meer grip te krijgen op je ondernemerschap.
Wat kun je doen als zzp’er in de zorg?
✅ Werk met een modelovereenkomst
Gebruik een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst voor zzp’ers in de zorg. Hierin staat duidelijk beschreven dat je als zelfstandige werkt. Werk je via een bemiddelingsbureau? Vraag dan altijd naar de overeenkomst die zij gebruiken.
✅ Toon je zelfstandigheid aan
Zorg dat je je echt als ondernemer opstelt:
- Kies (waar mogelijk) zelf je werktijden.
- Neem eigen verantwoordelijkheid voor je werk.
- Zorg dat je zelf je materialen, kleding of administratie regelt.
- Voer gesprekken met opdrachtgevers over je inzet — niet alleen via een planner.
✅ Werk voor meerdere opdrachtgevers
Als je lange tijd voor één opdrachtgever werkt, wek je al snel de indruk van een dienstverband. Probeer dus opdrachten te combineren of regelmatig te wisselen van locatie/opdrachtgever.
✅ Zorg voor een goede administratie
Maak heldere offertes, stuur facturen met je eigen KvK-nummer, en houd je uren bij. Dit toont aan dat je als zelfstandig ondernemer werkt.